Gaya Hidup Sihat
1.0 Pengenalan
1.1 Ulasan Tentang
Brosur 3Five
Penulis Brosur:
Brosur ini telah disediakan oleh Pertubuhan Kesihatan
Sedunia dengan kerjasama daripada kementerian Kesihatan Republik China dan
Pusat Pentadbiran Keselamatan Makanan Beijing. Sebenarnya telah diperkenalkan
oleh WHO sejak tahun 2001 dan ianya dengan rasminya dilancarkan pada 10 Mac
2008, WHO, dengan kerjasama Kementerian Kesihatan, Pusat Pentadbiran Makanan Beijing
dan jawatankuasa penganjur bagi Sukan
Olimpik.
Isi kandungan Brosur:
Brosur ini telah memuatkan tentang 3Five , ini kerana pada
kebiasaanya semua orang ingin kelihatan cergas dan merasa sihat, dengan memilih
makanan yang selamat, makanan berkhasiat dan aktiviti fizikal yang biasa
dilakukan seseorang itu dapat meningkatkan kesihatan mereka.
Brosur ini
akan meningkatkan pengetahuan orang ramai tentang The 3 Five yang dapat
menolong seseorang untuk membuat pilihan yang tepat berkaitan dengan penjagaa
kesihatan. Sikap yang baik terhadap penjagaan kesihatan diperlukan oleh semua
lapisan masyarakat tidak kira seseorang itu muda atau tua. Seseorang itu perlu
untuk kelihatan sihat, rasa sihat, mengurangkan masa untuk berjumpa doktor,
mengurangkan kandungan gula dalam darah, tekanan darah tinggi, mengjaga berat
badan dan banyak lagi faedah jika seseorang itu mengamalkan 3 five dengan baik
dan berterusan.
Pada 10
Mac 2008, WHO, dengan kerjasama Kementerian Kesihatan, Pentadbiran Makanan
Selamat Beijing dan Jawatankuasa Penganjur bagi Sukan Olimpik XXIX Beijing
telah melancarkan 3 Fives untuk meningkatkan kesedaran tentang makanan, faedah aktiviti
keselamatan, pemakanan dan aktiviti fizikal di kalangan penduduk Beijing. 3
Fives telah digunakan oleh pihak berkuasa China untuk menggalakkan gaya hidup
sihat semasa Sukan Olimpik Beijing.
1
Kandungan utama brosur ini ialah intipati 3 five iaitu tiga perkara yang mempunyai lima langkah:
Pertama, Lima Kunci makanan yang lebih selamat
1. Menjaga kebersihan makanan
2. Barangan mentah dan dimasak berasingan
3. Masak dengan sempurna
4. Simpan makanan pada suhu yang selamat
5. Penggunaan air bersih dan bahan-bahan mentah yang bersih
Kedua, Lima Kunci diet sihat
1. Beri susu ibu hanya untuk 6 bulan pertama eringkat umur
bayi
2. Makan pelbagai jenis makanan
3. Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan
4. Makan jumlah yang sederhana makanan yang mengandungi lemak
dan minyak
5. Kurangkan juga pengambilan garam dan gula
Ketiga, Lima Kunci aktiviti fizikal yang sesuai
1. Jika anda tidak aktif, ia tidak terlambat untuk
memulakan aktiviti fizikal dan
mengurangkan
aktiviti-aktiviti yang tidak aktif .
2. Sentiasa aktif setiap hari dengan cara yang anda boleh
3. Sekurang-kurangnya memperuntukkan masa 30 minit sehari
untuk 5 hari seminggu
untuk
aktiviti fizikal.
4. Aktiviti yang dilakukan mestilah berterusan , lakukan
aktiviti yang amda suka dan
minat.
5. Perlu terlibat dalam sukan sekurang-kurangnya 60
minit sehari bagi pelajar untuk
menjaga kesihatan.
2
2.0 Latar
belakang 3 Five
Lima Kunci Konsep Makanan Selamat telah
diadakan pada tahun 2001. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah
memperkenalkan Lima Kunci Makanan selamat. Di peringkat antarabangsa ianya
telah disebarkan dan diterjemahkan ke dalam hampir 50 bahasa,
Lima Kunci Makanan selamat digunakan
sebagai asas bagi program pendidikan di seluruh dunia dan oleh sektor awam dan
swasta untuk melatih pengendali makanan. Pada tahun 2006, telah diterbitkan Lima
Kunci cara menyedikan Makanan selamat, dan pada tahun 2007 disesuaikan Lima
kunci iaitu mesej kepada pelancong (Panduan pada Makanan Selamat untuk
Pelancong). WHO membangunkan program kejurulatihan
di Afrika Selatan dan Tunisia.
Pada tahun 2007, berdasarkan kejayaan Lima
Kunci Makanan selamat, WHO merasakan keperluan untuk menyampaikan mesej ini
kepada seluruh negara di dunia. WHO menyedari
untuk menyampaikan konsep Lima Kunci yang menawarkan khidmat nasihat
yang lebih meluas kepada masyarakat untuk meningkatkan kesihatan mereka dengan
memberikan mesej yang mudah pada cara pemakanan yang sihat dan aktiviti fizikal
bersama-sama dengan keselamatan makanan.
WHO menganggap konsep 3 Fives sebagai
produk yang unik, dibuat khusus untuk
acara-acara sukan utama seperti kombinasi tertentu aktiviti keselamatan
makanan, pemakanan dan fizikal mempunyai kaitan dengan kesihatan atlet. Di
samping itu,melalui sukan ia mampu untuk disebarkan memandangkan jumlah
penonton mencecah berbilion, ini merupakn peluang yang terbaik untuk
menyebarkan konsep 3 five. WHO telah membentangkan konsep 3 Fives pada tahun
2008 di Perhimpunan Kesihatan Sedunia dan Kolej Alimentarius. Model 3 Fives telah
diterima baik oleh negara-negara anggota sebagai produk berdasarkan respons
kepada kebimbangan mengenai kesan keselamatan makanan, pemakanan dan aktiviti
fizikal ke atas kesihatan manusia secara menyeluruh. Wakil Amerika Syarikat
telah menyatakan minat untuk menggunakan 3 Fives adalam ativiti antarabangsa pada
masa hadapan. Tuan rumah bagi Sukan Olimpik 2012 di London juga telah
menyatakan minat untuk menggunakan kempen gaya hidup sihat.
3
3.0 Kesesuaian
3 Five Dalam Kehidupan Seharian
3.1 Ulasan tentang
“Five Keys To Safer Food”
Dalam Brosur 3 Five telah menggariskan 5 panduan untuk
menyediakan makanan yang lebih selamat. Menurut (Kompilasi Maj. Rapi, 2009) Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun
ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat.
Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang
berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik.
Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser
dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan
kurang memakan makanan yang berkhasiat.
Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan
sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda
Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan
menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan
kesihatan.
Menurut (Noryati Ismail, 2002) Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M
Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam
bukunya ‘Diet for a Small Planet’, beliau berkata penduduk negara itu memakan
terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, dan bahan penambah tetapi kurang
memakan makanan berserat.
Pada
pendapat penulis konsep 3 Five ini amat bersesuaian dengan kehidupan seharian
kita kerana ianya telah menggariskan panduan yang setara untuk menjaga
kesihatan iaitu:
4
Lima Kunci makanan yang lebih selamat;
1. Menjaga kebersihan
Basuh tangan anda dengan sabun dan kerap sebelum mengendalikan makanan semasa
penyediaan makanan. Basuh tangan dengan
menggunakan sabun selepas menggunakan tandas dan cuci semua permukaan dan
peralatan yang digunakan untuk penyediaan makanan. Lindungi kawasan dapur dan makanan dari serangga, makhluk perosak dan haiwan lain.
Menurut (Raihanah binti Abdullah, 2005) Setiap kali sebelum menjamah makanan adalah dinasihat agar
kita sentiasa membasuh tangan terlebih dahulu. Ini kerana terdapat kuman pada
permukaan kulit yang boleh menyebabkan kita dijangkiti pelbagai penyakit. Kuman
boleh disebarkan melalui tangan yang kotor dan percikan ludah iaitu ketika
batuk atau bersin. Jangan memandang ringan terhadap keperluan untuk membasuh
tangan. Membasuh tangan bukan sahaja ketika kita ingin makan, tetapi juga
ketika kita memasak, mengemas rumah, selepas melakukan kegiatan di luar rumah
seperti beriadah, bersenam, berkebun dan juga bermain. Membasuh tangan juga
bukan sekadar membasahi tangan dengan air malah terdapat cara mencuci dengan
betul.
2. Mengasingkan makanan mentah dengan makanan yang telah dimasak.
Mengasingkan bahan mentah seperti daging, ayam dan makanan laut daripada makanan lain. Gunakan peralatan berasingan seperti pisau dan papan pemotong untuk mengendalikan makanan mentah . menurut (Roslan, 2010) Cara menyedia dan memasak makanan yang bijak boleh membuat sesuatu hidangan itu lebih berkhasiat:
- Buangkan lemak daging dan kulit
ayam.
- Basuh buah-buahan dan
sayur-sayuran segar sebelum dimakan. Elakkan daripada merendam buah-buahan
dan sayur-sayuran. Sebaliknya gunakan air bersih yang mengalir.
3. Masak masakan dengan sempurna
Masak makanan dengan sempurna, terutamanya daging, ayam, telur dan makanan laut Makanan yang dimasak perlu
mendidih sehingga mencapai 70 ° C ini bagi memastikan
5
makanan yang dimask benar-benar masak.. Sebaik-baiknya, gunakan termometer.
Panaskan semula makanan yang telah dimasak dengan sempurna Elakkan berlebihan apabila menggoreng, memanggang atau membakar makanan seperti ini boleh menghasilkan bahan kimia toksik. Menurut (Noryati Ismail, 2002) Lemak trans atau Trans Fat banyak didapati di dalam makanan-makanan yang diproses. Biasanya ia digunakan bagi membuatkan makanan tersebut tahan lama dan nampak segar. Akan tetapi realitinya ia membawa kemudaratan kepada kesihatan. Moga-moga info ini dapat memberi manfaat pada semua. Lemak ini membahayakan kesihatan manusia.
Panaskan semula makanan yang telah dimasak dengan sempurna Elakkan berlebihan apabila menggoreng, memanggang atau membakar makanan seperti ini boleh menghasilkan bahan kimia toksik. Menurut (Noryati Ismail, 2002) Lemak trans atau Trans Fat banyak didapati di dalam makanan-makanan yang diproses. Biasanya ia digunakan bagi membuatkan makanan tersebut tahan lama dan nampak segar. Akan tetapi realitinya ia membawa kemudaratan kepada kesihatan. Moga-moga info ini dapat memberi manfaat pada semua. Lemak ini membahayakan kesihatan manusia.
4. Simpan makanan pada suhu yang selamat
Jangan biarkan makanan yang telah dimasak pada suhu bilik selama lebih dari 2 jam
Menyejukkan segera semua makanan yang telah dimasak dan mudah rosak (sebaik-baiknya di bawah 5°C) Pastikan paip masak makanan panas (lebih daripada 60°C) sebelum berkhidmat. Jangan simpan makanan terlalu lama walaupun di dalam peti sejuk.
Jangan cair makanan beku pada suhu bilik.
Menyejukkan segera semua makanan yang telah dimasak dan mudah rosak (sebaik-baiknya di bawah 5°C) Pastikan paip masak makanan panas (lebih daripada 60°C) sebelum berkhidmat. Jangan simpan makanan terlalu lama walaupun di dalam peti sejuk.
Jangan cair makanan beku pada suhu bilik.
Penyimpanan makanan dengan selamat akan membantu kita untuk
menjaga kesihatan. Menurut (Kompilasi Maj. Rapi, 2009) makanan perlu disimpan pada suhu yang betul, persekitaran
yang bersih dan dimakan sebelum tarikh luput. Cara menyimpan makanan yang
betul;
- Menyimpan dengan betul akan membantu
untuk meminimakan makanan menjadi basi, tercemar dan membazir.
- Makanan yang telah dimasak boleh
menjadi tercemar walaupun bercampur dengan sedikit sahaja bahan mentah.
- Menyimpan dalam peti sejuk adalah
cara yang mudah dan selamat untuk menyimpan makanan bagi tempoh masa yang
singkat.
- Jangan basuh sayur-sayuran hijau
sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
- Simpan mentega atau marjerin
berasingan dari ikan dan buah-buahan kerana ia boleh berubah dengan bau
tersebut.
6
5. Penggunaan air bersih dan bahan-bahan mentah yang bersih
Penggunaan air bersih atau membasuh kerana ia selamat. Pilih makanan segar dan bermutu. Pilih makanan yang diproses untuk keselamatan, cuci buah-buahan dan sayur-sayuran, terutamanya jika dimakan mentah.
Jangan gunakan makanan di luar tarikh luput.
Menurut laporan
Harian Metro bertarikh 10 Februari 2011, di Gurun, Kedah, lebih 20 penghuni
lima buah rumah di Kampung Sungai Rotan Dalam di sini terpaksa menggunakan air
parit berikutan ketiadaan bekalan air bersih di kampung mereka. Keadaan ini
boleh menyebabkan penyakit kerana sumber air yang digunakan tidak bersih. Oleh
yang demikian saluran air bersih perlu ditambahbaik bagi memastikan semua ahli
masyarakat mendapat kemudahan dan sihat untuk jangka masa yang panjang.
3.2 Ulasan Tentang
“Five Keys To A Healthy Diet”
Lima Kunci
diet sihat
1. Beri bayi
menyusu hanya untuk 6 bulan pertama kelahiran. Dari lahir hingga 6 bulan usia
bayi anda akan menerima susu ibu sahaja, siang dan malam. Susui bayi
anda apabila bayi merasa lapar. Namun pada pernyataan ini bertentang
dengan ajaran Islam yang menyarankan penyusuan ibu mesti cukup umur dua tahun.
Ini berdasarkan dalil al-Quran yang bermaksud
Dan
ibu-ibu hendaklah menyusukan anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi
orang yang menyempurnakan penyusuan itu” dipetik dari suarah al-Baqarah ayat 233.
Menurut (Lokoman, 2011)
kesan bayi yang tidak diberi susu ibu hasil kajian pakar:
- Perkembangan
kognitif dan kecerdasan.
Perkembangan otak bayi
belum sempurna sebaik dilahirkan, malah pembentukan dan perhubungan sel-sel
saraf berkembang pesat dalam 3 tahun pertama hayatnya. Apabila proses ini
selesai, sel otak boleh mati namun tidak akan berganti
- Diabetes.
Diabetes jenis I (yang
diwarisi secara genetik) biasa dikesan di kalangan kanak-kanak .
7
- SIDS
(Sudden Infant Death Syndrome).
SIDS ialah situasi
kematian mengejut bayi, biasanya ketika tidur.
- Masalah
pernafasan.
Peningkatan penyakit asma
di kalangan kanak-kanak
- Jangkitan
telinga.
Jangkitan telinga agak
biasa terjadi di kalangan kanak-kanak.
2. Makan
pelbagai jenis makanan iaitu dengan makan kombinasi
makanan yang berbeza; makanan ruji, kekacang, sayur-sayuran, buah-buahan dan
makanan dari haiwan. Ini kerana menurut ajaran Islam yang disarankan oleh
Rasulullah ialah
Jangan makan
SUSU bersama DAGING
Jangan makan
DAGING bersama IKAN
Jangan makan
IKAN bersama SUSU
Jangan makan
AYAM bersama SUSU
Jangan makan
IKAN bersama TELUR
Jangan makan
IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan
SUSU bersama CUKA
Jangan makan
BUAH bersama SUSU, contoh :- KOKTEL
Sumber (Noryati Ismail, 2002)
3. Makan banyak
sayur-sayuran dan buah-buahan
Makan pelbagai jenis sayur dan
buah (lebih 400 gram setiap hari) Makan
sayur-sayuran mentah dan buah-buahan sebagai snek dan bukan makanan ringan yang
tinggi gula atau lemak. Apabila memasak sayur-sayuran dan buah-buahan, elakkan
berlebihan kerana ini boleh membawa kepada kehilangan vitamin penting Menurut (Raihanah binti
Abdullah, 2005), sayur-sayuran dan buah-buahan memang telah lama
diketahui dari segi khasiatnya kerana kandungan nutrisi seperti vitamin,
mineral, lemak, protein dan karbohidrat. Pengamal sayur-sayuran dan buah-buahan
telah dikenalpasti hidup lebih sihat berbanding mereka yang makan jenis makanan
yang lain. Kebanyakan negara maju seperti Britain, Amerika Syarikat dan Jepun
menjadikan sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai menu utama mereka.
8
Ini kerana mereka telah mengenalpasti bahawa dengan
mengamalkan makan makanan seperti ini dapat meningkatkan kualiti hidup.
Para penyelidik juga telah menyedari sebahagian daripada
sayur-sayuran dan buah-buahan ini mengandungi komponen yang boleh membantu
menangani masalah kesihatan serta menyediakan hidup yang lebih sihat. Kajian
yang secara mendalam oleh pakar-pakar sains telah membuktikan kandungan dalam
sayur-sayuran dan buah-buahan ini telah berjaya mengatasi masalah seperti
kanser, penyakit hati, kencing manis serta darah tinggi di mana keempat-empat
penyakit ini merupakan penyakit yang telah dikenalpasti yang mencatatkan
kematian yang paling tinggi.
4. Mengambil makanan berlemak dan
berminyak secara sederhana
Pilih minyak sayuran tidak
tepu (seperti zaitun, soya, bunga matahari, jagung) dan bukannya lemak haiwan
atau minyak yang tinggi dalam lemak tepu (seperti kelapa dan kelapa sawit) Pilih daging putih (seperti ayam)
dan ikan yang secara umumnya rendah lemak berbanding daging merah Hadkan
pengambilan daging diproses dan daging yang tinggi lemak dan garam Gunakan
susu rendah atau dikurangkan lemak dan produk tenusu. Elakkan mengambil
makanan yang mempunyai lemak bertoksik hasil daripada makan bergoreng , bakar
dan sebagainya.
Menurut (Muhlisah, 2000) pengambilan makanan
berlemak bukan salahsatu pantang larang
ketika berdiet asalkan kita tidak memakan lemak yang tidak baik atau bad fats.
Kita kena faham lemak terdiri daripada berbagai jenis yang di antaranya ada
yang elok untuk kita makan dan ada di antaranya tidak elok untuk kita makan.
Lemak yang boleh dimakan adalah sebenarnya penting untuk
fungsi badan seperti menghasilkan hormon, membina dinding sel tisu badan dan
menyimpan tenaga. Lemak selalunya datang dari daging, ikan, ayam, susu,
kekacang, bijirin dan minyak yang terhasil darinya dan juga beberapa jenis
sayuran dan buah-buahan serta minyak yang terhasil darinya seperti minyak
zaitun dan avocados. Dari jenis-jenis lemak atau minyak yang banyak itu, minyak
yang tidak elok hanyalah minyak yang dikategorikan sebagai "trans
fat" atau "trans fatty acids".
9
5. Kurangkan juga pengambilan
garam dan gula
Memasak dan menyediakan
makanan dengan garam sedikit. Elakkan makanan dengan kandungan garam yang tinggi. Hadkan pengambilan minuman
ringan dan minuman buah-buahan manis dengan gula. Pilih
buah-buahan segar untuk makanan dan bukan makanan yang manis dan konfeksi
(biskut dan kek contohnya) . Menurut Kementerian
Kesihatan Malaysia, satu kajian yang dilaksanakan pada tahun 2002 dan 2003
mendapai penduduk Malaysia mengembil gula dan garam 25 peratus lebih tinggi
daripada yang ditetapkan oleh WHO. Ini menunjukkan amalan pemakanan yang tidak
sihat di kalangan penduduk Malaysia.
3.3 Ulasan tentang “Five Keys To Appropriate Physical
Activity”
Lima Kunci
aktiviti fizikal yang sesuai
1. Jika anda
tidak aktif, ia tidak terlambat untuk memulakan aktiviti fizikal dan
mengurangkan aktiviti-aktiviti yang tidak aktif Cari
aktiviti fizikal yang menyeronokkan Secara beransur-ansur meningkatkan penglibatan anda dalam
aktiviti fizikal Aktif dengan ahli keluarga di rumah dan di
luar.
Kurangkan tabiat tidak aktif seperti menonton
televisyen dan bermain komputer.
Menurut (Majod, 2005), kecergasan ialah satu keadaan di mana fizikal
seseorang itu membolehkan ia melakukan aktiviti-aktiviti
harian dengan efektif, mengambil bahagian dalam sukan atau aktiviti-aktiviti riadah dan masih mempunyai tenaga yang
mencukupi ketika waktu kecemasan. Kecergasan
boleh ditingkatkan dengan senaman yang bersesuaian.
2. Sentiasa
aktif setiap hari dengan cara yang anda boleh buat. Berjalan ke kedai-kedai tempatan Ambil tangga daripada lif Turun
bas awal dan berjalan. Ini adalah
bersesuaian denan saranan (Kementerian
Kesihatan Malaysia, Info sihat, 2010)
yang menyarankan supaya masyarakat mengamajkan berjalan 1000 langkah sehari.
10
Menurut (Majod, 2005) berjalan kaki Banyak
kelebihan lain jika rajin berjalan kaki misalnya ia membantu dari segi:
- mengurangkan
tekanan darah dan kolesterol
- mengurangkan berat
badan
- meningkatkan
fleksibiliti sendi dan oto
- menguatkan otot
dan tulang
- meningkatkan
sistem ketahanan tubuh
- pernafasan lebih
baik
- tidur lebih lena
- mengekalkan kimia
tubuh yang seimbang
- membina keyakinan
dan kesejahteraan mental
3. Adakah
sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk aktiviti yang sederhana berat
sekurang-kurangnya untuk tempoh 5 hari seminggu atau lebih kerap. Manakala menurut (Kementerian Kesihatan Malaysia,
2009), lakukan aktiviti fizikal ringan hingga sederhana sekurang-kurangnya 30
minit sehari; tempoh aktiviti ini boleh dijumlahkan sepanjang hari
(sekurang-kurangnya 10 minit setiap kali) ini bagi memastikan senaman yang dilakukan adalah
bereterusan dan tidak membebankan.
4. Lakukan aktiviti yang tetap
untuk mendapatkan kecergasan. Aktiviti fizikal yang lasak boleh dilakukan
seperti bermain bola sepak, badminton atau bola keranjang dan aktiviti-aktiviti
seperti senamrobik, berlari dan berenang Sertai pasukan atau kelab untuk
bermain sukan yang anda gemari Berbasikal
untuk bekerja dan bukannya mengambil kereta. Menurut (Majod, 2005)
semua kanak-kanak, baik bayi mahupun remaja dan orang dewasa. Bermain yang
lazimnya membabitkan pelbagai aktiviti dipilih
sendiri, didapati menyeronokkan dan digemari kanak-kanak, sama ada secara
bersendirian atau bersama orang lain. Ia bukan sahaja kegiatan yang dilakukan
oleh kanak-kanak untuk menghilangkan rasa bosan tetapi juga sebahagian penting
daripada perkembangan awal mereka.
11
5. Di sekolah pelajar
sepatutnya terlibat dalam sukan sekurang-kurangnya selama 60 minit untuk aktiviti
sederhana hingga kuat untuk aktiviti fizikal setiap hari
Ini akan menggalakkan golongan muda untuk mengambil bahagian dalam aktiviti sukan dan fizikal. Selain itu, ia memberi anak-anak muda dengan persekitaran yang selamat dan menyokong aktiviti fizikal Mendedahkan golongan muda kepada pelbagai aktiviti fizikal di sekolah dan di rumah.
Ini akan menggalakkan golongan muda untuk mengambil bahagian dalam aktiviti sukan dan fizikal. Selain itu, ia memberi anak-anak muda dengan persekitaran yang selamat dan menyokong aktiviti fizikal Mendedahkan golongan muda kepada pelbagai aktiviti fizikal di sekolah dan di rumah.
Di sekolah kurikulum telah menetapkan peruntukkan masa 60
minit seminggu untuk aktiviti pendidikan jasmani dan kesihan ini merupakan
bertepatan dengan saranan 3five. Menurut (Shakirabid, 2010) peruntukan waktu
pendidikan jasmani dan pendidikan kesihatan di sekolah surat pekeliling
ikhtisas bil 25/1998: pelaksanaan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan
Pendidikan Kesihatan KP (BS) 8591/Jld.XIV/(25) yang dikeluarkan pada 18
november 1998 oleh pejabat KPPM. Oleh yang demikian adalah menjadi kewajipan
kepada guru untuk melaksanakannya bagi memastikan pelajar mendapat latihan surang-kurangnya
60 minit sehari.
4.0 Kesimpulan
Kepentingan menjaga kesihatan sememangnya tidak dapat disangkal lagi,
ianya merupakan perbualan dan perbincangan semua pihak setiap hari dan setiap
masa. Ini kerana setiap individu akan berhadapan dengan masalah kesihatan dalam
hidup mereka.
Kita selalu mendengar, jagalah 5 perkara
sebelum datangnya 5 perkara, di antaranya kesihatan. kesihatan ni sangat
penting, lebih - lebih lagi kita ni sebagai benda hidup. kalau kita tidak
sihat, banyak perkara akan terbantut, pelajar tidak boleh ke sekolah, pekerja
perlu mengambil cuti dan sebagainya.
Cara yang paling mudah ialah datangnya dari
diri sendiri. faktor utama ialah kebersihan diri. membersihkan diri dengan
betul, membasuh tangan, mandi, membasuh pakaian dan menjaga persekitaran supaya
sentiasa bersih dapat mengelakkan dari gejala penyakit yang berbahaya.
Selain itu, pengambilan makanan yang
seimbang juga penting bagi mengekalkan tahap kesihatan kita. pengambilan
makanan segera yang berlebihan tidak digalakkan,
12
sebaliknya mengambil makanan yang tinggi
zatnya dari segi protien, karbohidrat dan vitamin untuk mengekalkan tenaga
harian.
Melakukan aktiviti senaman juga merupakan
langkah terbaik untuk kesihatan, di samping meningkatkan kecergasan, dapat juga
mengeluarkan toksin melalui peluh. Lakukan senaman ringan, di galakkan sekurang
- kurangnya 20 - 30 minit sehari. tidak perlu senaman yang memenatkan, cukup
sekadar memanaskan badan.
Lakukan pemeriksaan berkala, untuk
memantau atau mengenal pasti tahap kesihatan kita dari masa ke semasa. Jumpalah
doktor anda untuk mendapatkan nasihat tambahan supaya kita kekal sihat. kalau
malas nak jumpa doktor, boleh juga gunakan mesin - mesin yang ada di sediakan
di tempat - tempat terpilih.
Oleh yang demikian adalah menjadi
tanggungjawab kita untuk mengamalkan saranan yang telah dinyatakan dalam 3five.
(3055 patah perkataan)
13
RUJUKAN / REFERENSI
(2005). Kamus Dewan Edisi Keempat. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan
Pustaka.
Kementerian Kesihatan Malaysia. (2010, 11 2). Retrieved 6 11, 2011, from
Info sihat:
Kementerian Kesihatan Malaysia. (2009, 9 1). Panduan Kebersihan Makanan
untuk
Pengendali Kedai Makan. Retrieved 06 29, 2011, from http://www.infosihat.gov.my/media/bukuKecil/BK_Pand_bersih%20makan_01/BK_Padbersihmakan_01.pdf
Kompilasi Maj. Rapi. (2009). Diet, Sihat & Murah. Shah Alam:
Buku Prima.
Lokoman, U. I. (2011, 1 1). Dunia Susu Ibu. Retrieved 6 10, 2011,
from
Majod, A. (2005). Hidup Sihat. Kuala Lumpur: Utusan Publications
Muhlisah, F. (2000). Aneka Makanan Ringan. Yogjakarta: Penerbit
Kanisius.
N. Chesworth. (1997). Food Hygiene Auditing . New York: Chap Man
and Hall.
Noryati Ismail. (2002). Keracunan Makanan. Kuala Lumpur: Utusan
Publications.
Raihanah binti Abdullah. (2005). Kesihatan Keluarga. Kuala Lumpur:
PTS.
Rohayati Bakri. (2009). Memasak itu Mudah. Batu Caves: PTS Milenia.
Roslan, M. (2010, 2 1). Cara Menyediakan makan berkhasiat.
Retrieved 5 11, 2011, from
S Roday. (1999). Food Hygiene And Sanitation . Noida: Tata McGraw
Hill.
SHAKIRABIDSHAKIRABID. (2010, 11 4). Info Pendidikan Jasmani dan
Kesihatan.
Retrieved 6 28, 2011, from
jasmani-dan.html
14
Ulasan
Catat Ulasan